Glamour camping eli lyhyemmin Glamping on maailmalla jo melko tuttu tapa viettää yönsä hotellin, hostellin tai muun majatalon sijaan. Suomeksi glampingin voisi kääntää luksustelttailuksi, mutta itse hieman vierasta tätä suoraa käännöstä. Miksi? 

Luksus tuo -ainakin itselleni- mieleen pramean bling-bling -elämän, joka on hyvin kaukana suomalaisesta, ympäri vuoden hyttysten ja hirvikärpästen täyttämästä eräelämästä. Glamouriin kuuluu Hollywood ja luksukseen ylihintaiset merkkilaukut. Eivätkä kummatkaan oikein sovellu samaan virkkeeseen käytettäväksi eräilyn ja nuotiopannukahvien kanssa. Siksi en halua puhua luksustelttailusta, vaan...no ihan telttailusta! :)

Sitä paitsi, omasta mielestäni se, että on mahdollisuus yöpyä tähtien alla ja nukahtaa luonnon ääniä kuunnellen, on jo itsessään huimaa luksusta. 

Löytyipä telt­ta­ky­läs­tä suih­ku­läh­de­kin, pu­na­vii­nil­lä täy­tet­ty­nä.

Avaanpa kuitenkin hieman luksustelttailun historiaa. Sanaa "glamping" käytettiin ensimmäisen kerran Englannissa vuonna 2005, mutta ilmiönä luksustelttailu ei missään nimessä ole niin nuorta. Historian kirjat kertovat Atholin Jaarlin valmistautuneen Kuningas James viidennen ja hänen äitinsä vierailuun pystyttämällä mailleen telttoja, jotka hän täytti kaikilla omistamillaan rikkauksilla. Tämä tapahtui jo 1600-luvulla. 


Myös luksustelttakylät olivat tuttua kauraa jo 1500-luvulla, kun vuonna 1540 Englannin kuningas Henry VIII ja Ranskan hallitsija Francis I tapasivat pohjois-Ranskassa. Vaatimattomat 2800 kappaletta telttoja pystytettiin ja löytyipä uudesta telttakylästä muutama suihkulähdekin. Veden sijaan tosin käytettiin punaviiniä. Sitä, jos mitä minäkin kutsuisin luksukseksi. 

Mutta palataanpa nykypäivään ja siihen, mitä luksustelttailulla tarkoitetaan tänä päivänä. Lyhyesti se on telttailua astetta mukavammin. Se, mitä "astetta mukavammalla" tarkoitetaan, riippu täysin siitä kuka telttailee, missä ja miten. Tilava teltta omalle takapihalle valmiiksi pystytettynä voi jollekin vahvasti kuorsaavan puolisolle olla jo itsessään luksusta. En puhu omasta puolestani. 

Toiselle luksustelttailu vaatii lähimmät ystävät ympärilleen, oikean sängyn, oikean patjan ja lämpimän peiton, jonka alle käpertyä kuuntelemaan ulkoa kantautuvia luonnon ääniä. Varmuus siitä, että hämähäkit eivät ryömi teltan sisään ja siitä, että omat varpaat varmasti pysyvät niin kuivina, kuin lämpiminä, on jo suurta luksusta. Jokainen määritelköön siis oman luksuksensa itse. 

Yhteistä kokemukselle kuitenkin usein on se, että teltassa yöpyminen onnistuu ilman, että tarvitsee pelätä joutuvansa liiaksi luonnon armoille. Tämä tieto madaltaa usein kynnystä lähteä yöpymään luontoon, eikä tarvetta suuremmille elämyksille välttämättä edes ole. Eikä tarvitsekaan olla. 

Fyysisesti luksusteltat mielletään usein suuremmiksi, kuin perinteiset -ja meille kaikille niin tutut- festari-tai soputeltat. Oli sitten kyseessä jurtta, tiipii tai kelloteltta, tilaa on usein huomattavasti enemmän. Teltoissa pystyy seisomaan ja siellä mahtuu tekemään muutakin, kuin vain nukkumaan hiljaa paikoillaan. Luksusteltat muistuttavatkin usein enemmän hotellihuonetta, kuin telttaa. 

Luksustelttailu onkin todella hyvä tapa tutustua telttailuun, mikäli sitä ei ole aikaisemmin rohjennut tehdä. On myös paljon ihmisiä, joille soputelttailu on tuttua kauraa nuoruudesta, mutta enää telttailu ei sen hankaluuden takia houkuttele. Kun pääsee yöymään mukavasti luonnon äänien keskellä, heräämään auringon nousuun ja nauttimaan nokipannukahvit samalla luonnon heräämistä seuraten, ei ajatus telttailusta elämäntapana varmastikaan tunnu enää niin kaukaiselta. Enää ei tarvitse, kuin rohkaistua kokeilemaan!

IMG_4331.JPG-me

Jonna Heinonen

Telttaillen -yrityksen perustaja ja iän myötä laiskistunut telttailija. 

Yh­teys­tie­dot

+358 505 055 477

info@telttaillen.fi

© Telttaillen. Kaikki oikeudet pidätetään. Tietosuojaseloste