Kaksi sanaa; kuivuus ja varautuminen. Niillä pärjää hyvin pitkälle ja usein ei muuta tarvitakaan. No mitä se sitten pitää sisällään?

Kuivuus. Ensisijaisesti huolta tulee pitää kuivista jaloista. Jalat on kuitenkin se ruumiinosa, joka kuljettaa loppukehoa eteenpäin. Toisaalta jos jalat on kuivat, voi muukin keho hyvin. Ei tule flunssaa, ärsytystä tai kylmä. Ja kun ei tule kylmä, maistuu uni hyvin ja fiilis pysyy korkealla. Pidä siis aina huoli siitä, että jalat pysyvät kuivina. Käytännössä se tarkoittaa sään mukaisten jalkineiden valintaa, sekä varasukkien mukana kuljettamista. Vaikka sukat ei kastuisi ulkoapäin, kostuu ne yleensä hiestä varsinkin jos olet valinnut jalkaasi saappaat. Ne kyllä pitävät sateen ja kosteuden ulkona, mutta pitävät yhtä tehokkaasti jalkojen hien saappaan sisällä. Villasukat ovat ehdottomat niin kesällä kuin talvellakin. Kesällä sukat lämmittävät mukavasti öisin ja talvella… no, tarvitseeko edes selittää!


Kun jalat ovat kuivat, toki muukin varustus kannattaa katsoa kuntoon. Valitse alimmaiseksi kerrokseksi tekninen vaate, joka siirtää tehokkaasti hien pois iholta. Jumppapaita toimii hyvin. Sen päälle on hyvä pukea lämmittävä kerros. 100% villa toimii tässä aina erinomaisesti, mutta yhtälailla toimii se veljen vanha flanellipaita tai perinnöksi saatu fleesepusakka. Jos haluaa hifistellä, merinovilla on hyvä. Se ei kutita ja on läm­pö­omi­nai­suuk­sil­taan vertaansa vailla. Päällimmäiseksi kannattaa valita jälleen kerran sään mukainen kuorikerros, joka pitää joko vettä tai tuulta tai molempia. Jos aurinko porottaa taivaan täydeltä, on kerroksia aina helppo kuoria pois.


Ja sitten se yö. Jos nukut makuupussissa (joka on se lämpimin vaihtoehto) ja ilma on yöllä kylmä, varaa mukaan pipo ja korkeakauluksinen ohut pusero (90-luvun poolopusero is back). Ja sinne makuupussiin ei ryömitä monien vaatekerrosten kanssa, koska sillä tekniikalla palelet varmuudella koko yön. Makuupussiin riittää alusvaatteet tai korkeintaan aluskerrasto. Usko mua, kokemusta on!


Luonto antaa paljon, mutta voittaa aina!

Ja sitten ne muut varusteet. Vettä, ruokaa, tulitikut (muovipussissa) ja puukko. Jos menet kauemmaksi kotikadulta, paperinen kartta ja ilmoitus läheisille mihin olet menossa ja milloin voi olettaa, että palaat. Ja sitten vain reipasta ja nöyrää mieltä. Luonto antaa paljon, mutta voittaa aina! Kunnioita siis aina luontoa ja ole nöyrä omien metsätaitojen suhteen. Ja eikun metsään!

IMG_4331.JPG-me

Jonna Heinonen

Telttaillen -yrityksen perustaja ja iän myötä laiskistunut telttailija. 

Yh­teys­tie­dot

+358 505 055 477

info@telttaillen.fi

© Telttaillen. Kaikki oikeudet pidätetään. Tietosuojaseloste